Kalendář událostí
září 2017
Po Út St Čt So Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Žádné události
Organizujeme
Členové : 26
Obsah : 27
Počet zobrazení článků : 47387

Medová kuchařka

Kachna na medu

1 menší kachna, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 1 šálek masového vývaru, špetka wei-su ( Glutasolu ).

Očištěnou kachnu pečeme v troubě za stálého potírání směsí, kterou jsme si připravili smícháním medu, sójové omáčky, vína a vývaru s wei-su. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Pečeme dozlatova. Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi. Kachna upečená tímto způsobem má vždy velký úspěch pro svou vynikající chuť a nezvyklost úpravy.

 

Cukrářské perníčky

500 g hladké mouky, 10 g jedlé sody, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 1 vejce, 2 žloutky, ½ lžíce perníkového koření, 1 – 2 lžíce vody, tuk na vymazání plechu, rozšlehané vejce na potření.

Poleva: 2 bílky, 2 lžíce škrobové moučky, 3 kapky octa, 250 g moučkového cukru.

Mouku s jedlou sodou prosijeme, přidáme změklý tuk, cukr, med, vejce, žloutky a koření a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme vlažnou vodu. Těsto odložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky uležet. Poté vyválíme asi ½ cm vysoký plát a formičkou vykrájíme rozmanité tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla snížíme. Pečeme do slabě růžova. Po upečení perníčky přesuneme na vál a necháme vychladnout. Perníčky ozdobíme polevou.

Příprava polevy: Všechny suroviny třeme dohladka.

 

Hrušky s medovým dipem

4 hrušky, 3 lžíce medu, 4 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce likéru, ¼ litru šlehačky.

Oloupané hrušky podlijeme vodou a vaříme 30 minut. Po této době je posypeme cukrem a podusíme, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky vyjmeme, necháme okapat a po vychladnutí uložíme na 2 hodiny do chladničky. D o horkého vývaru z hrušek přimícháme med, likér a za stálého míchání zahříváme na nízkém plameni, dokud se med dobře nerozpustí. po vychladnutí uložíme směs do chladničky. do každé misky uložíme po jedné hrušce, zalijeme trochou medového sirupu a podáváme s ušlehanou šlehačkou.

 

Medové řezy

175 g medu, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 lžíce mleté skořice, kůra z ½ citronu, 500 g mouky, 1 kypřící prášek, asi 100 g celých vlašských ořechů na uzdobu, 50 g pískového cukru a 2 lžíce vody na polevu.

Med krátce povaříme ve vodní lázni a necháme prochladnout. K medu postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Mouku prosijeme spolu s práškem do pečiva a ručním šlehačem postupně zašleháme medovou hmotu. Těsto přendáme na vymazaný plech, vyválíme na placku a poklademe ořechy tak, aby bylyna každém ( pozdějším ) řezu. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.Hotové polijeme polevou, kterou jsme si předem připravili z vody a cukru ( cukr s vodou přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu ).

 

Babiččin koláč

300 g polohrubé mouky, ½ balíčku kypřícího prášku do perníku, 80 g moučkového cukru, 100 g másla neborostlinného tuku, 2 lžíce medu, 1 vejce, trochu mléka, tuk na vymazání plechu s vyšší obrubou, pikantní zavařenina na potření, cukr na posypání.

Mouku s perníkovým práškem prosijeme na vál, přidáme cukr, rozdrobíme změklý tuk a pomocí medu medu, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto. 2/3 těsta vyválíme na plát, potřeme pikantní zavařeninou a ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečený koláč pocukrujeme a nakrájíme na úhledné řezy.

 

Jehněčí kýta s medovou kůrčička

1 kg jehněčí kýty, sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce medu, 1 lžička čerstvé nebo sušené máty ( možno nahradit petrželkou ).

Očištěnou kýtu osolíme, opepříme a na 4 lžících oleje po obou stranách prudčeji opečeme. Podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vroucí vodou upečeme téměř doměkka. Zbývající olej smícháme s medem a ochutíme čerstvou, jemně pokrájenou nebo sušenou jemně rozemnutou mátou. Směsí potřeme horkou pečeni a dopečme do zlatohněda. Podáváme s vařenými brambory.

 

Medové brambory

Připravíme si 800 g malých nových brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 1 střední konzervu sterilovanému hrášku, 1 hlávkový salát, 2 lučiny, pepř, sůl, petrželka.

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na rozpáleném tuku zkaramelizujeme med a orestujeme v něm brambory, které osolíme až na talíři. Hrášek prohřejeme, osolíme, opepříme, necháme v něm rozpustit lučinu a ještě horký promísíme se salátem upraveným na tenké nudličky. Brambory obložíme hráškovou směsí a ozdobíme petrželkou. Dobrou chuť.

 

Je zjištěno, že směs medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék. Zjistili také, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům.

Týdeník World News, vycházející v Kanadě, uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Nemoci srdce

Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb (samozřejmě nejlépe celozrnný) místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou denně jíst tuto snídani, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu.

Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep. V Americe a Kanadě, různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty, kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Artritida

Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer jeden šálek teplé vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Užívají-li tuto medicínu pravidelně, může se vyléčit dokonce i chronická artritida.

Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, bylo 73 nemocných úplně zbaveno bolesti a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Infekce močového měchýře

Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Cholesterol

2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl teplé vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu, dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.

Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je – li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu

Nachlazení

Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem

Med se skořicí úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Plynatost

Dle studií prováděných v Indii a Japonsku, med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek

1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka

Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Pupínky

3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce

Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Rakovina

Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava

Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti - senioři užívající med a skořici v poměru 1 ku 1 jsou čilejší a ohebnější. Dr Milton, který tyto výzkumy prováděl, říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita, obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst

Lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají, je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.

 

Okresní organizace Českého svazu včelařů Brno-město