Medová kuchařka - OOCSV

Český svaz včelařů
Okresní organizace Brno-město
Vidíte na tomto obrázku včelu?
Pak vás rádi přivítáme na kurzech pro začínající včelaře :-)
Přejít na obsah

Medová kuchařka

Ostatní
Kachna na medu
1 menší kachna, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce  dezertního vína, 1 šálek masového vývaru, špetka wei-su ( Glutasolu ).
Očištěnou kachnu pečeme v troubě za stálého potírání směsí, kterou  jsme si připravili smícháním medu, sójové omáčky, vína a vývaru s  wei-su. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Pečeme dozlatova. Podáváme  s rýží nebo s rýžovými nudlemi. Kachna upečená tímto způsobem má vždy  velký úspěch pro svou vynikající chuť a nezvyklost úpravy.

Cukrářské perníčky
500 g  hladké mouky, 10 g jedlé sody, 50 g másla nebo rostlinného  tuku, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 1 vejce, 2 žloutky, ½ lžíce  perníkového koření, 1 – 2 lžíce vody, tuk na vymazání plechu, rozšlehané  vejce na potření.
Poleva: 2 bílky, 2 lžíce škrobové moučky, 3 kapky octa, 250 g moučkového cukru.
Mouku s jedlou sodou prosijeme, přidáme změklý tuk, cukr, med, vejce,  žloutky a koření a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme  vlažnou vodu. Těsto odložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky uležet.  Poté vyválíme asi ½ cm vysoký plát a formičkou vykrájíme rozmanité  tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným  vejcem a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla  snížíme. Pečeme do slabě růžova. Po upečení perníčky přesuneme na vál a  necháme vychladnout. Perníčky ozdobíme polevou.
Příprava polevy: Všechny suroviny třeme dohladka.

Hrušky s medovým dipem
4 hrušky, 3 lžíce medu, 4 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce likéru, ¼ litru šlehačky.
Oloupané hrušky podlijeme vodou a vaříme 30 minut. Po této době je  posypeme cukrem a podusíme, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky vyjmeme,  necháme okapat a po vychladnutí uložíme na 2 hodiny do chladničky. D o  horkého vývaru z hrušek přimícháme med, likér a za stálého míchání  zahříváme na nízkém plameni, dokud se med dobře nerozpustí. po  vychladnutí uložíme směs do chladničky. do každé misky uložíme po jedné  hrušce, zalijeme trochou medového sirupu a podáváme s ušlehanou  šlehačkou.

Medové řezy
175 g medu, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 lžíce  mleté skořice, kůra z ½ citronu, 500 g mouky, 1 kypřící prášek, asi 100  g celých vlašských ořechů na uzdobu, 50 g pískového cukru a 2 lžíce  vody na polevu.
Med krátce povaříme ve vodní lázni a necháme prochladnout. K medu  postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.  Mouku prosijeme spolu s práškem do pečiva a ručním šlehačem postupně  zašleháme medovou hmotu. Těsto přendáme na vymazaný plech, vyválíme na  placku a poklademe ořechy tak, aby bylyna každém ( pozdějším ) řezu.  Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.Hotové polijeme polevou,  kterou jsme si předem připravili z vody a cukru ( cukr s vodou přivedeme  do varu a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu ).

Babiččin koláč
300 g polohrubé mouky,  ½ balíčku kypřícího prášku do perníku, 80 g  moučkového cukru, 100 g másla neborostlinného tuku, 2 lžíce medu, 1  vejce, trochu mléka, tuk na vymazání plechu s vyšší obrubou, pikantní  zavařenina na potření, cukr na posypání.
Mouku s perníkovým práškem prosijeme na vál, přidáme cukr, rozdrobíme  změklý tuk a pomocí medu medu, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto.  2/3 těsta vyválíme na plát, potřeme pikantní zavařeninou a ozdobíme  mřížkou ze zbylého těsta. Upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečený  koláč pocukrujeme a nakrájíme na úhledné řezy.

Jehněčí kýta s medovou kůrčička
1 kg jehněčí kýty, sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce medu, 1 lžička čerstvé nebo sušené máty ( možno nahradit petrželkou ).
Očištěnou kýtu osolíme, opepříme a na 4 lžících oleje po obou  stranách prudčeji opečeme. Podlijeme a za občasného přelévání vypečenou  šťávou a podlévání vroucí vodou upečeme téměř doměkka. Zbývající olej  smícháme s medem a ochutíme čerstvou, jemně pokrájenou nebo sušenou  jemně rozemnutou mátou. Směsí potřeme horkou pečeni a dopečme do  zlatohněda. Podáváme s vařenými brambory.

Medové brambory
Připravíme si 800 g malých nových brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce  medu, 1 střední konzervu sterilovanému hrášku, 1 hlávkový salát, 2  lučiny, pepř, sůl, petrželka.
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na rozpáleném tuku  zkaramelizujeme med a orestujeme v něm brambory, které osolíme až na  talíři. Hrášek prohřejeme, osolíme, opepříme, necháme v něm rozpustit  lučinu a ještě horký promísíme se salátem upraveným na tenké nudličky.  Brambory obložíme hráškovou směsí a ozdobíme petrželkou. Dobrou chuť.
Návrat na obsah