Medová kuchařka
Ostatní
Kachna na medu
1 menší kachna, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 1 šálek masového vývaru, špetka wei-su ( Glutasolu ).
Očištěnou kachnu pečeme v troubě za stálého potírání směsí, kterou jsme si připravili smícháním medu, sójové omáčky, vína a vývaru s wei-su. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Pečeme dozlatova. Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi. Kachna upečená tímto způsobem má vždy velký úspěch pro svou vynikající chuť a nezvyklost úpravy.
Cukrářské perníčky
500 g hladké mouky, 10 g jedlé sody, 50 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 1 vejce, 2 žloutky, ½ lžíce perníkového koření, 1 – 2 lžíce vody, tuk na vymazání plechu, rozšlehané vejce na potření.
Poleva: 2 bílky, 2 lžíce škrobové moučky, 3 kapky octa, 250 g moučkového cukru.
Mouku s jedlou sodou prosijeme, přidáme změklý tuk, cukr, med, vejce, žloutky a koření a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme vlažnou vodu. Těsto odložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky uležet. Poté vyválíme asi ½ cm vysoký plát a formičkou vykrájíme rozmanité tvary. Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do dobře vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla snížíme. Pečeme do slabě růžova. Po upečení perníčky přesuneme na vál a necháme vychladnout. Perníčky ozdobíme polevou.
Příprava polevy: Všechny suroviny třeme dohladka.
Hrušky s medovým dipem
4 hrušky, 3 lžíce medu, 4 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce likéru, ¼ litru šlehačky.
Oloupané hrušky podlijeme vodou a vaříme 30 minut. Po této době je posypeme cukrem a podusíme, dokud se cukr nerozpustí. Hrušky vyjmeme, necháme okapat a po vychladnutí uložíme na 2 hodiny do chladničky. D o horkého vývaru z hrušek přimícháme med, likér a za stálého míchání zahříváme na nízkém plameni, dokud se med dobře nerozpustí. po vychladnutí uložíme směs do chladničky. do každé misky uložíme po jedné hrušce, zalijeme trochou medového sirupu a podáváme s ušlehanou šlehačkou.
Medové řezy
175 g medu, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 lžíce mleté skořice, kůra z ½ citronu, 500 g mouky, 1 kypřící prášek, asi 100 g celých vlašských ořechů na uzdobu, 50 g pískového cukru a 2 lžíce vody na polevu.
Med krátce povaříme ve vodní lázni a necháme prochladnout. K medu postupně zašleháme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Mouku prosijeme spolu s práškem do pečiva a ručním šlehačem postupně zašleháme medovou hmotu. Těsto přendáme na vymazaný plech, vyválíme na placku a poklademe ořechy tak, aby bylyna každém ( pozdějším ) řezu. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut.Hotové polijeme polevou, kterou jsme si předem připravili z vody a cukru ( cukr s vodou přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu ).
Babiččin koláč
300 g polohrubé mouky, ½ balíčku kypřícího prášku do perníku, 80 g moučkového cukru, 100 g másla neborostlinného tuku, 2 lžíce medu, 1 vejce, trochu mléka, tuk na vymazání plechu s vyšší obrubou, pikantní zavařenina na potření, cukr na posypání.
Mouku s perníkovým práškem prosijeme na vál, přidáme cukr, rozdrobíme změklý tuk a pomocí medu medu, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto. 2/3 těsta vyválíme na plát, potřeme pikantní zavařeninou a ozdobíme mřížkou ze zbylého těsta. Upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Upečený koláč pocukrujeme a nakrájíme na úhledné řezy.
Jehněčí kýta s medovou kůrčička
1 kg jehněčí kýty, sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce medu, 1 lžička čerstvé nebo sušené máty ( možno nahradit petrželkou ).
Očištěnou kýtu osolíme, opepříme a na 4 lžících oleje po obou stranách prudčeji opečeme. Podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vroucí vodou upečeme téměř doměkka. Zbývající olej smícháme s medem a ochutíme čerstvou, jemně pokrájenou nebo sušenou jemně rozemnutou mátou. Směsí potřeme horkou pečeni a dopečme do zlatohněda. Podáváme s vařenými brambory.
Medové brambory
Připravíme si 800 g malých nových brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 1 střední konzervu sterilovanému hrášku, 1 hlávkový salát, 2 lučiny, pepř, sůl, petrželka.
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Na rozpáleném tuku zkaramelizujeme med a orestujeme v něm brambory, které osolíme až na talíři. Hrášek prohřejeme, osolíme, opepříme, necháme v něm rozpustit lučinu a ještě horký promísíme se salátem upraveným na tenké nudličky. Brambory obložíme hráškovou směsí a ozdobíme petrželkou. Dobrou chuť.